Lect. dr. Mircea Păduraru

mircea

Lect.dr. MIRCEA PĂDURARU este titularul cursurilor de Etnologie și folclor (Licenţă, Anul I) şi Motive folclorice româneşti şi universale (Masterat, Anul I). A absolvit Facultatea de Litere (română-engleză) în 2004 și Masteratul de Literatură română și hermeneutică literară în 2006. Și-a susținut doctoratul în 2011 cu o teză despre Reprezentarea Diavolului în imaginația românească (coordonator prof. dr. Dan Mănucă). A efectuat stagii de pregătire (prin burse și granturi câștigate prin concurs) la Konstanz, Chicago, Roma, Vatican, Berlin, Jena, a predat cursuri de etnologie in Germania, Italia, Israel, Spania, Georgia. A participat la conferinte internaționale organizate în afara țării la Visby, Roma, Berlin, Chișinău, Lisabona (in pregatire – plenary speaker, 5-12 mai 2018) și în țară, naționale și internaționale (București, Sibiu, Craiova, Suceava etc). A publicat în 2012 Reprezentarea Diavolului în imaginarul literar românesc pentru care a primit premiul Aurel Leon, oferit sub auspiciile „Ziarului de Iași” (juriu condus de prof. dr. Al. Călinescu), și premiul pentru debut Convorbiri Literare. De asemenea, a publicat 15 studii în reviste indexate ISI/BDI și 37 de articole și recenzii analitice extinse în reviste academice de profil, volume tematice, volume ale conferințelor, volume in honorem în țară sau în străinătate.

Este membru al Asociației de Studii Etnologice din România (ASER) și al Centrului de Cercetare Ecclesiology and Ethnography, Unviersitatea București. Din 2015 este membru al Accademia di Romania a Roma, bursier ”Vasile Pârvan”. De aseemnea, este directorul științific al Cercului de Etnologie și folclor al Facultății de Litere – Iași.

Temele principale de interes sunt: religiozitatea populară, materialitatea, imaginația religioasă, istoria etnologiei româneşti, etnologie și politică.

Publicitate